keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Katetrointi

Eilen saavuttiin harmaseen pääkaupunkiin katerointia varten. Ohjelmassa oli punnitus ja mittaus, ultra, saturaatiot, neliraajapaineet ja ekg ja tietysti itkua aihettavat verikokeet ja keuhkokuva. Lisäksi tavattiin anestesia lääkäri ja joku tutkia joka halusi Toivon osallistuvan heidän tutkimukseen.

Toivo jäi osastolle yöksi vaikka ei ollut aamulla ensimmäisenä vuorossa. Kuitenkin aamusta laitettiin tippa koska ravinnotta piti olla neljä tuntia ennen nukutusta. Mulla itsellä oli myös huono-olo ja väsytti aivan hirvesti, joten päädyttiin osastolle jättämiseen. Onneksi kuuntelin omaa oloa koska oksensin illemmalla ja tämän päivän olen vain makoillut hotellin sängyssä.

Puolenpäivän aikaan kardiologi soitti kateroinnin olevan ohi. Kateroinnissa sydämeen mennään ohuen muovikaterin avulla nivustaipeesta. Siinä tutkitaan sydämen tarkat paineet ja virtaukset läppistä, shuntista, aortasta ja keuhkovaltimoista. Katetroinnissa voidaan tehdä myös pieniä toimenpiteitä esim. pallolaajennuksia tai reikien korjauksia. Toivon katerointi oli mennyt hyvin. Vasemmasta keuhkovaltimon haarasta oli löytynyt ahtauma joka korjataan seuraavassa leikkauksessa. Lääkäri uskoi tuon ahtauman aihettavan Toivon väsymyksen ja syömättömyyden. Kateroinnin päätteeksi tehtiin mahalaukkuavanne, eli PEG. Sen vuoksi Toivo saa ruokaa vasta huomenna.

Heräämössä oli myös sujunut hyvin ja osastolle poika saapui aikataulun mukaan. Aamulla laitettu tippa oli jossain vaiheessa lähtenyt pois suonesta ihon alle ja sitten alkoikin härdelli. Uutta kanyylia yritettiin laittaa monta kertaa, eikä kukaan meinannut onnistua. Välissä otettiin jo verikokeita, keuhkokuvaa ja ultraa että onko joku muu nyt vialla kun saturaatiotkin tippuivat 50, lisähapen turvin nousi sitten 70. Väläyteltiin jo uutta nukutusta kanyylin laiton ajaksi, Toivo kun ressasi ihan kiitettävästi noista yrityksistä ja nyt pitäisi vaan levätä. Onneksi onnistuttiin sitten lopulta ilman nukutusta. Nyt Toivo lepäilee ja huomenna aletaan tutustuun pegin toimintaan.
 Toivo on ihan turvoksissa nesteiden ja varjo-aineen takia ja näyttää ihan surkeelta. Olokin taitaa olla, kun on vaan nukkunut kun on jätetty rauhaan. Mahasta törröttävä letku on se peg.1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiinnolla odottelen lisää juttuja PEG-letkusta, koska se on meillä odotettavissa helmi-maaliskuussa. Eri sairauden vuoksi kylläkin, mutta saman syömisongelman vuoksi ja kyseessä on myös vauva. Paljon jaksamista pikku-Toivolle ja koko perheelle!
Löysin alunperin tämän blogin googlen kautta, kun etsin blogeja K9-teho-osastosta. Siellä meidänkin vauveli elämäänsä aloitteli kuukauden päivät.